سه‌شنبه ۱۸ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۰:۳۱
۰ نفر

آیدا ابوترابی: از یک جاندار تک سلولی گرفته تا یک گیاه کاکتوس و حیوانات وحشی و اهلی، همه و همه برای زنده ماندن به غذا احتیاج دارند.

هر کدام از موجودات زنده با توجه به شکل، اندازه، نیازهای جسمانی و به طور کلی ساختار فیزیکی‌شان، غذاهای مختلفی می‌خورند و شیوه‌های متفاوتی برای پیدا کردن آن به کار می‌برند.

دانشمندان به تازگی دریافتند که حشره‌های بسیار ریزی که روی میوه درخت کاج زندگی می‌کنند، برای پیدا کردن غذای مورد علاقه‌شان یعنی بذر و گرده‌های کاج، توانایی ردیابی گرما دارند و می‌توانند به سمت آن حرکت کنند.

حشره هایی که از بذر کاج تغذیه می کنند، حسگر های مادون سرخ دارند و گرمای کاج ها را تشخیص می دهند.

تصور کنید که در یک فروشگاه بزرگ که جای موادغذایی مشخص نشده است، به دنبال یک قوطی کنسرو می‌گردید. برای پیدا کردن آن باید ساعت‌ها بین اشیای ریز و درشت جست وجو کنید. حالا فکر کنید که قوطی مورد نظر شما از خودش نور ویژه‌ای تولید می‌کند که شما می‌توانید از فاصله دور آن را ببینید. پس این بار به راحتی می‌توانید آن را لابه‌لای مواد دیگر بیابید و به سراغش بروید. این حشره‌های بسیار ریز که ساختار بدنی پیچیده‌ای ندارند، از این توانایی استفاده می‌کنند و غذای مورد علاقه‌شان را پیدا می‌کنند.

دانشمندان برای بررسی این موضوع از دوربین‌های مخصوصی استفاده کرده‌اند که قادرند به کمک نور مادون سرخ گرمای محیط را نشان دهند. آنها با عکس‌هایی که از درخت کاج تهیه کرده‌اند متوجه شدند که میوه‌های کاج چیزی حدود 15 درجه سانتی‌گراد گرم‌تر از محیط اطراف هستند. انگار که درخت  با شمع‌های زیادی تزیین شده باشد. نکته قابل توجه این است که انسان‌ها نمی‌توانند این نور را با چشم غیر مسلح ببینند، اما حشره‌های بسیار ریزی که روی درخت کاج زندگی می‌کنند آن را تشخیص می‌دهند و از این روش به طرف غذای گرمشان حرکت می‌کنند.

عکس به کمک دوربین های مجهز به نور فرو سرخ گرفته شده است و نوری را که میوه کاج ها به دلیل گرم بودن از خودشان پراکنده می کنند نشان می دهد.

دانشمندان با بررسی این حشره‌ها، متوجه اندام حسی ای شدند که برای تشخیص نور مادون‌سرخ به کار می‌رود. آنها دریافتند که ارتباطی از این حسگرها با مغز حشره وجود دارد که پس از مخابره تشخیص غذای گرم، به آنها کمک می‌کند تا بفهمند در چه جهتی باید حرکت کنند تا به غذا برسند. به گفته زیست شناس‌ها این اولین باری است که حشره‌ای کشف شده است که از بذر گیاهان تغذیه می‌کند و قادر به تشخیص گرما به کمک حسگرهای مادون سرخ است.

اما این‌جا سؤال دیگری هم مطرح می‌شود که چرا کاج‌ها از خودشان گرما تولید می‌کنند و مقدار قابل توجهی اختلاف دما با محیط اطرافشان دارند؟ دانشمندان هنوز نتوانسته‌اند پاسخ روشنی برای این پرسش پیدا کنند، اما حدس می‌زنند که این گرما از زمان شکل‌گیری بذر کاج در آنها نهفته می‌شود.

کد خبر 103031

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز